Trzydniowy Festiwal "Produkt Lokalny z Małopolski" zwieńczy okres pięciu lat prac nad systemem żywnościowym opierającym się na lokalnym produkcie. Ma skrócić się "łańcuch dostaw".
Produkt Lokalny z Małopolski (PLM) umożliwia konsumentom kupowanie produktów lokalnych bezpośrednio od rolników i producentów za pośrednictwem targów, klubów zakupowych oraz centrów lokalnej kultury kulinarnej. Na naszym terenie z PLM współpracuje Stowarzyszenie Gościniec 4 żywiołów.
System tworzy ponad 154 rolników i producentów żywności, ponad 20 lokalnie działających organizacjami pozarządowych, ponad 16 samorządów lokalnych oraz z Małopolska Izba Rolnicza i Małopolski Urząd Marszałkowski.
Jednym z elementów całości jest Inkubator Kuchenny w Zakrzowie. Choć już od jakiegoś czasu inkubator wspiera lokalnych producentów, to oficjalne otwarcie nastąpi w czwartek (22.09).
Oficjele i zaproszeni goście pojawią się na miejscu już przed godziną 11.00. Obecni będą mogli zobaczyć pomieszczenia inkubatora, a także napić się lokalnego soku jabłkowego. Natomiast rolnicy i spółdzielnia socjalna "Smaki Gościńca" przygotują poczęstunek.
Inkubator kuchenny to inicjatywa podjęta przez Fundację Partnerstwo dla Środowiska z Krakowa w ramach projektu realizowanego ze środków Szwajcarsko- Polskiego Programu Współpracy. Głównym partnerem Fundacji zaangażowanym w to duże przedsięwzięcie jest Lokalna Grupa Działania ,,Gościniec 4 żywiołów".
Najważniejszą jego częścią jest kuchnia wyposażona w urządzenia dużej gastronomii oraz chłodnie. Pozwoli to na prowadzenie działalności produkcyjnej, usługowej oraz szkoleniowo- doradczej z zakresu przetwórstwa rolno- spożywczego i gastronomii. Lokalni rolnicy, małe firmy i osoby oraz organizacje zainteresowane tego typu działalnością będą mogły skorzystać z inkubatora wynajmując pomieszczenia i wyposażenie kuchni oraz chłodnię w celu wyrobu i przechowywania własnych produktów. Organizacja pracy jak również spotkania dotyczące wykorzystania potencjału inkubatora odbywać się będą pod nadzorem wyszkolonego w tym celu personelu.
Dyskusja: